ONLINE DONEREN
anbi wilde ganzen
Rek.nr.: IBAN NL41 RABO 0328 2695 30
BeeSupport, Amsterdam
(alle bijtjes helpen)

Voorgeschiedenis Kesogon

Voorgeschiedenis

Het dorp Kesogon ligt op 1830 meter hoogte aan de westgrens van Kenia met Uganda, vlakbij de 4321 meter hoge berg Mt. Elgon en op 25 km afstand van het stadje Kitale. Het gebied heeft twee regenseizoenen, van april tot augustus en van november tot december.

Landbouw en melkveehouderij waren lange tijd de hoofdbron van inkomsten voor de dorpsbewoners. Zij verbouwden maïs en bonen, koffie en thee. De prijs voor maïs en koffie is echter gedaald en de prijzen voor zaad en kunstmest zijn gestegen. De grond is uitgeput en er is toenemende erosie doordat te veel bomen zijn gekapt voor bouw en brandhout. Het lukt de boerenfamilies niet meer voldoende te zaaien en te oogsten. Veel mannen en jongeren trekken weg om in de steden naar alternatief werk te zoeken. De vrouwen, kinderen en ouderen blijven achter in het dorp.

Om deze hopeloze situatie te keren hebben vooral de vrouwen en jongeren als gemeenschapsproject de Kesogon Self Help Group gevormd voor het opstarten van verschillende activiteiten: een boomkwekerij voor aanplant en verkoop, een kleinschalig irrigatiesysteem naar de akkers en groentetuinen, een naaigroep voor vrouwen en - de opleiding voor startende imkers met alle benodigde voorzieningen daaromheen.

De secretaris van de groep is pastoor Peter Ukiro Otengo. Hij is in Kesogon opgegroeid en heeft de basis van het bijenhouden van zijn grootvader geleerd. Toen hij in een radioprogramma hoorde hoe bijenhouden arme boeren in andere landen aan inkomen helpt, besloot hij er serieus mee aan de slag te gaan. Hij experimenteerde met lokale huishoudpotten van klei en heeft daar wisselende resultaten mee. Om de productie te verhogen wil hij nu meer met Kenia bovenlattenkasten en Langstrothkasten gaan werken. Peter zal maandelijkse lesdagen organiseren voor de nieuwe imkers en begeleidt hen bij de kastinspectie en de oogst. Om zichzelf verder te scholen heeft hij bij het Keniaanse Landbouw College Baraka een cursus gevolgd over het opzetten van een imkerbedrijf. Peter heeft sinds de oprichting in 1996 velerlei pogingen gedaan om fondsen te werven voor het project en is erin geslaagd een netwerk van behulpzame vrienden op te bouwen.