ONLINE DONEREN
anbi wilde ganzen
Rek.nr.: IBAN NL41 RABO 0328 2695 30
BeeSupport, Amsterdam
(alle bijtjes helpen)

10 goede redenen

1. Diversiteit
Bijen zijn nodig voor variatie in wilde planten en in de land- en tuinbouw: ze brengen stuifmeel over van de ene naar de andere plant, waarna bevruchting kan plaatsvinden. Hierdoor groeit er groente en fruit en ontstaan zaden voor teelt van meer beplanting.

2. Levensmiddelen
Honing en stuifmeel verrijken het sobere voedselaanbod van arme mensen. Misschien nog wel belangrijker is het aandeel van de bijen bij de teelt van verschillende gewassen, waardoor de mensen gevarieerd en gezond voedsel kunnen oogsten.

3. Verzorgingsproducten
Honing, propolis, stuifmeel en bijenwas passen in een eenvoudige huisapotheek. Bijenproducten kunnen lichamelijke klachten verlichten en helpen bij ontstekingen. Bijenwas wordt gebruikt voor zalf en zeep. Hygiƫne verbetert de leefomstandigheden van mensen.

4. Bijen zijn zelfstandig
Bijen hebben geen dagelijkse verzorging nodig. Het beheer van de kasten kan tussen andere werkzaamheden door worden gedaan. De imker leert goed samen te werken met bijen en gewassen en dan kunnen de bijen zich grotendeels zelf redden.

5. Makkelijk te organiseren
Mensen van alle leeftijden kunnen bijen houden. Zelfs mensen met weinig bezit kunnen het leren. De uitrusting kan lokaal worden vervaardigd. Bijen zijn in de omgeving te vinden. Zo hebben hele dorpen of gemeenschappen er baat bij.

6. Ook zonder grondbezit
Imkeren behoeft geen eigen landbouwgrond. Bijen verzamelen op alle mogelijke plaatsen. Elk stuk land is waardevol voor imkers, gecultiveerd, braakliggend of ongerept. Bij gebrek aan beplanting gaan imkers de terreinen bewerken en verbeteren.

7. Complementair
Nectar en pollen (stuifmeel) worden alleen door bijen en andere insecten verzameld. Er is dus geen sprake van verdringing of competitie met andere dieren die worden gehouden in eenvoudige boerenbedrijven in ontwikkelingslanden.

8. Milieuvriendelijk
Bijenhouders hebben economisch belang bij goed natuurbeheer, diversiteit van planten en bescherming van de leefomgeving van bijen. Zij zullen zich inzetten voor natuurbehoud en een beter milieu en zij zullen hun eigen leefomgeving koesteren.

9. Handel en inkomen
Bijen, groente en fruit, bijenproducten en imkermaterialen scheppen inkomen op een manier die past in een rurale en nog onaangetaste leefomgeving. Materieel, gereedschap, de bijen zelf en producten is handel, die de lokale economie een impuls kan geven.

10. Ambacht en kunst
Plaatselijke handwerkers maken zelf ambachtelijk materiaal en gereedschap. Kaarsen en creatieve batik- en giettechnieken kunnen eenvoudige kunstvormen zijn. Dit soort kleinschalige projecten in beheer van lokale gemeenschappen zorgen voor zelfontplooiing van mensen.