Zimbabwe: Kutsungirira

Kutsungirira is het Shona woord voor 'Volharden in moeilijke tijden'. De Kutsungirira Beekeeping Club is in 1996 opgericht door 7 vrouwen en 3 mannen uit het dorp Shazaume in het Mwenezi District in Zimbabwe. Vanaf 2008 noemt de club zich Kutsungirira Beekeeping Society (KBS).

De doelstelling is: Opleiden van imkers, bevorderen van bijenteelt en natuurbehoud en genereren van inkomsten door verkoop van honing en honingproducten. Dit alles op natuurvriendelijke en duurzame wijze.

Michael Hlungwani en zijn vrouw Miriro staan aan de wieg van KBS. Michael, hobbyimker, en Miriro, die een cursus imkeren volgde, hadden een groot succes met hun eerste oogst: 40 potjes honing en zelfgemaakte bijenwaskaarsen. De buren wilden dat ook leren en richtten gezamenlijk de Kutsungirira Beekeeping Club op. De naam van KBS is zeer toepasselijke gezien de zware leefomstandigheden ter plekke. In het Mwenezi District is het heet en droog, waardoor landbouwoogsten vaak tegenvallen. Gelukkig zijn er veel inheemse bomen en struiken die bij weinig regen toch bloeien en vruchten dragen en daarom aantrekkelijk zijn voor wilde bijen. De zwermende bijenkolonies bevolken de bijenkasten van de imkers.

Naast het begeleiden van imkers bouwt KBS aan de infrastructuur voor de bijenteelt zoals een boomkwekerij, een schaduwdak, een boomgaard en een Eucalyptusplantage. Iedere dorpsbewoner kan jonge boompjes krijgen om op hun eigen erf te planten. Er worden waterputten geslagen en waterreservoirs aangelegd om het kostbare regenwater op te vangen. Door irrigatie is het mogelijk om akkers en groentetuinen aan te leggen. Windbestuivers als mais en rijst worden geplant. De mensen kiezen bewust voor gewassen, die extra voedsel voor de bijen opleveren en die geen bestrijdingsmiddelen nodig hebben, bijvoorbeeld Zonnebloemen.

Opleiding en training

Kasten leren maken.jpg

Het hart van de activiteiten van KBS is nog steeds trainen en begeleiden van nieuwe imkers. Er zijn inmiddels vele vrouwen, meisjes, mannen en jongens opgeleid. Er is aldoor een wachtlijst. Het leren is sterk praktijkgericht: door observaties, praktijkoefeningen en via video's leren de cursisten met de bijenvolken omgaan, en ook hoe te oogsten en bijenproducten te verwerken. Na afloop krijgen de cursisten een startpakket mee, bestaand uit een bijenkast, beschermende kleding, een beroker, etc.

In 2004 bouwde KBS de Honey Shop en daarna het eigen Imker Trainingscentrum.

Tot 2008 vonden de cursussen ook plaats op het erf van Michael.

Alle bijtjes helpen
met een donatie naar
NL41 RABO 0328 2695 30
t.n.v. BeeSupport, Amsterdam

of direct via onze QR-code: