Bloemlezing

Op deze pagina een greep uit de promotie-activiteiten voor de projecten, die BeeSupporters afgelopen jaren in Nederland hebben uitgevoerd. Voor goede ideeen en ter inspiratie.


NBV-studiedag te St. Pancras  | zaterdag 25 november 2023 | 9:30 - 17:00 uur  
Dompel je onder in de wereld van de bijenteelt. Onderwerpen zijn: aziatische hoornaar, bijengezondheid, korfimkeren, wintersterfte. BeeSupport organiseerde twee keer een Workshop Pollenanalyse, die door de imkers druk bezocht werden.

Tuinpark Amstelglorie | zaterdag 14 oktober 2023 | 13:00 - 16:30 uur 
BeeSupport begeleidde de Workshop Pollenanalyse voor tuinders en imkers. Hoe maak je en analyseer je honingpreparaten om stuifmeelkorrels in honing te benoemen. Zo weet je op welke bloemen je bijen  gevlogen hebben! 

Open Imkerij-dag | Tussen de Bogen 48 | zondag 9 juli 2023
Zondag van 10:00 tot 16:00 uur op de NBV-Landelijke Open Imkerijdagen weer open huis op kantoor van BeeSupport. We boden allerlei informatie over tropische bijenteelt, bijen en insecten, biodiversiteit, klimaatverandering. Voor demonstratie, uitleg, advies en discussie. 


Bijenmarkt | Uddel | zaterdag 8 juli 2023
Voor het eerst stond BeeSupport op de bekende Uddeler bijenmarkt, een gezellige markt met zeker 50 kramen. Vond dit jaar plaats voor de 40ste keer, een jubileum!


Groenmarkt | Wijkergouw 30 | zondag 4 juni 2023
Vanaf 13:00 uur zijn tuinders, Amsterdammers en mensen van buiten welkom bij Tuinpark Wijkergouw, voor een aardige groenmarkt rond de boerderij. Meer informatie via de folder.


Insectenlezing | Tuinpark De Bongerd | zaterdag 17 juni 2023
Lezing met demonstratie bestuiving en bevruchting, uitleg over solitaire en kolonievormende bijen en bij mooi weer wandeling. Meer informatie op de website.
Wat schaft de PODCAST | .... nog meer zzzoemennn.
Buurman Jonas kookt met honing en hij vertelt erover in Podcast 87. Ter voorbereiding heeft hij onder andere Imker Miek geinterviewd, zij is te horen van minuut 21 tot 28 en aan het eind nog even. Te beluisteren via Spotyfy of via Wat schaft de PODCAST

Tropische bijenteelt voor imkers | Amersfoort | vrijdag 7 oktober 2022 
Praktische verschillen tussen de Europese bijenteelt en de tropische bijenteelt. Waar moeten imkers in tropische landen rekening mee houden? Kunnen we van elkaar leren? In hoeverre hebben klimaatveranderingen invloed op de techiek van het imkeren? Deze en andere vragen bespraken we op een informatieve avond voor imkers. 


Honing, lezing en proeverij | Lisserbroek | woensdag 14 september 2022
In verband met Joods Nieuwjaar vertelden we aan een groep genodigden meer over honing. Het is gebruik om appels in honing te dopen, voor een goed en zoet jaar. Het programma bevatte drie onderdelen: Geschiedenis en voedselwetten, Honing van bloem tot boterham en kwaliteit van honing en Proefwerk: onderscheiden van honing en andere zoetigheid. 


evenement loi 2022Landelijke Open Imkerijdag
Amsterdam | zondag 10 juli 2022 

Aan Tussen de Bogen 48 is het kantoor van Stichting BeeSupport gevestigd. Hier vind je een bijenbroedplaats en het kenniscentrum voor tropische bijenteelt en samenwerking met imkers en boeren in zich ontwikkelende landen.
Binnen zijn op de muur de verschillende soorten Apis Mellifera in Afrika geprojecteerd. Je kunt bijenproducten (o.a. honing en was) ervaren, verschillende bijenkasten bekijken (o.a. top bar hive, clay hive) en discussieren over de projecten in Zimbabwe en Oeganda. 


Imkeren in Uganda | voor Amsterdamse imkers | zondag 3 oktober 2021
In december 2019 was Annemieke Timmerman als PUM Expert Beekeeping naar Afrika. Zij deed onderzoek naar de stand van de imkerij en adviseerde over bijenteelt. Deze lezing gaf een uniek inkijkje in de agricultuur en community's rond Soroti. Aan de orde kwamen verder het werken bij PUM en het werk van Stichting BeeSupport in Nederland. Op de imkersoos van de AVBB worden meestal de eerste zondagen van de maand lezingen georganiseerd, ook interessant voor niet-imkers. Hou deze website in de gaten: https://www.bijenpark.nl/routebeschrijving/


Natuur in Uganda | voor Vrienden van de Hortus | woensdag 15 september 2021
Voorzitter van BeeSupport, tevens imker van de Hortus, geeft de lezing: Bijen en bloemen in Uganda. Ze vertelt over haar bezoek in 2019 in kader van een PUM uitwisseling. Ondanks Corona en dankzij alle inspanningen heeft haar werkbezoek veel opgeleverd: er is een goede basis gelegd voor het imkeren, het zorgen voor biodiversiteit en een duurzame leefomgeving en de daaraan gekoppelde distributie en verkoop van bijenproducten, waardoor inkomens van boeren stijgen.


BeeSupport bestaat 15 jaar | Noordermarkt | zaterdag 30 november 2019
beesupport 15 jaarElk jaar vieren we rond 1 december de verjaardag van BeeSupport op de Noordermarkt. Zo ook in 2019, toen de stichting 15 jaar bestond. Dit mooie jubileum vierden we met genodigden en met passanten, met heerlijke honingwijn en honingkoek. Iedereen was van harte welkom bij onze kraam op de Noordermarkt.
We zijn wekelijks te vinden rond de kinderspeelplaats tussen de Prinsengracht en de achterkant van de Noorderkerk. 


Stucadoorsbedrijf De Stuc Gigant | Zwanenburg | 2013
Een prachtig initiatief dat mooi aansluit bij de bijenwereld want bijen zijn meesterlijke bouwlieden. De honingbijen zijn het meest bekend om de ingenieuze raat van bijenwas waarin de koningin haar eitjes legt. Er bestaan echter ook metselbijen en behangersbijen die voor hun cellen zand en speciaal gesneden blaadjes gebruiken om de wanden mee te bekleden en om broedcellen af te sluiten. BeeSupport dankt hartelijk de Stuc Gigant en alle anderen die een steentje hebben bijgedragen!


SMALL BEESUPPORT in actie | Hilversum | 2012 - 2013

small beest-port

Leerlingen van het A. Roland Holst College in Hilversum hebben met hun project 'Jij de baas'  in december 2012 en januari 2013 actie gevoerd voor BeeSupport. De opdracht was om met een eigen onderneming geld voor het goede doel te verdienen. De drie leerlingen hebben op ludieke wijze bijenwaskaarsen, honingsnoepjes, honing en bijenknuffels uit het BeeSupport-assortiment aan het Hilversums publiek verkocht. Ze hebben een poster, Small BeeSupport stikkers en een vrolijk filmpje gemaakt, waarop u de winterse actie zelf kunt volgen. Uiteindelijk is  270 euro opgehaald. Tom, Dirk, Daan, klein van naam, groot van daden - onze complimenten en hartelijke dank voor jullie prachtige actie!!!


Op de bres voor bijen | Midzomer Natuurfestival Bussum | 18 juni 2011
De actie van Jaap Molenaar 'Stop de Bijensterfte' leidde tot samenwerking tussen BeeSupport en de Bijenstichting van 2009 tot in 2012. BeeSupport was in 2010 in Bussum met een kraam op de informatiemarkt, toen de Bijenstichting genomineerd was. In 2011 sprong BeeSupport zelf op de bres voor bijen en won de Goede Doelenverkiezing. Stemmen konden per stembus op het festival en online worden uitgebracht. De winnende organisatie kreeg de opbrengst van het festival. 


BeeSupport Kerstconcert | Karthuizerhof Amsterdam | 19 december 2010
In 2010 werkte BeeSupport samen met Maartje Bos, de Nederlandse vertegenwoordiger van Community Partnership Ghana. Wij bundelden de krachten voor bredere publiciteit en fondswerving voor het gezamelijke doel "Bijenteelt voor Ontwikkeling". Ter afsluiting van het jaar was er een sfeervolle concertmiddag met gevarieerd repertoire, poetisch warm, gelardeerd met heerlijke kerstklassiekers, warme chocola met slagroom en Glühwein. Op het programma: optreden met zang en harp door Karstine Hovingh en Maartje Bos, een keuze van mee-zing-kerstliederen met harpbegeleiding en een presentatie over het werk van BeeSupport. 


BeeSupport Bijenconcerten | Den Haag | vanaf november 2009
Een spannende en prikkelende serie concerten, omdat er naast bloemen en bijen ook veel andere insecten in het repertoir zaten. Mooi, grappig, ontroerend, bijzzzzonder. Een prachtig zaaltje aan het Noordeinde 37 was speciaal voor dit doel ter beschikking gesteld door de heer Jaap Leemhuis, die zelf als fluitist deelnam aan het concert. Verder werkten behalve professionele instrumentalisten en zangers - waaronder BeeSupport voorzitter Karstine Hovingh - ook vergevorderde amateurs mee om het geheel nog feestelijker op te luisteren. Met alle deelnemers en bezoekers werden het bruisende feestelijke gebeurtenissen! De opbrengsten zijn uiteraard geheel ten goede gekomen aan het werk van BeeSupport. ZZZZoemt het voort!!!


Beesupporters fietsen voor REMODA | Gooi- en Vechtstreek | 3 mei 2009
Zo'n 40 kinderen en volwassenen fietsten 30 kilometer voor REMODA in Uganda. In het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten te 's-Graveland leidde BeeSupport oprichter Bert-Jan van Wichen het evenement in en vertelde hij over het project. De tocht ging via de Ankeveense Plassen, de Spiegelplas en de Vecht langs bunkers uit de Tweede Wereldoorlog, Fort Hinderdam in de Oude Hollandse Waterlinie, verder door Natuurgebied Het Hol en eindigde in het plaatsje Kortenhoef. De fietsers hadden een sportieve en gezellige dag en de opbrengst was € 860. Wilde Ganzen gaf daarop de helft premie en in september was het totaalbedrag € 19.689 opgehaald. Het aloude motto: alle bijtjes helpen, gold nog steeds!


Alle bijtjes helpen
met een donatie naar
NL41 RABO 0328 2695 30
t.n.v. BeeSupport, Amsterdam

of direct via onze QR-code: