Remoda, Kasese

IMG_1219.JPG

Bijen en koffie

De Rwenzori Mountains Development Association (REMODA) is gevestigd in de stad Kasese ten westen van Kampala. De organisatie opereert voornamelijk in het Kyabarungira gebied, een van de subcounties van het Kasese District.

REMODA is in 1998 opgericht door de lokale bevolking. De doelstelling is om de natuurlijke leefomgeving te beschermen en om meer inkomen te genereren uit de landbouw. In het gebied wordt veel koffie verbouwd.

Hoe beter de bestuiving door bijen, hoe meer koffiebonen geoogst kunnen worden. Het verbinden van bijenhouders en koffieboeren lag voor de hand en werd snel een feit.

In 2008 hebben zes imkers en medewerkers van REMODA met fondsen van BeeSupport een imkercursus in Kenia gevolgd, zodat zij daarna anderen konden opleiden.

BeeSupport heeft REMODA verder ondersteund met gereedschap en materiaal voor bijenkasten en ook meegeholpen om een gebouw mogelijk te maken, met daarin een leslokaal, werkplaats en kantoor. Het gebouw is in 2011 gerealiseerd en daarna zijn 100 koffieboeren m/v getraind als imker.

Uithangbord REMODA.JPG

REMODA heeft van een aantal imkers het verzoek gekregen om een afdeling voor bijenhouden op te starten. Zij bezaten in totaal al 425 fixed-comb bijenkasten en wilden veiligere en productievere technieken leren. Ook wilden zij hun eigen imkergereedschappen maken en top bar bijenkasten timmeren.

In Kyabarungira hebben andere groepen van vrouwen, mannen en jongeren ook aangegeven dat ze het imkervak wilden leren.

REMODA is de overkoepelende organisatie die meerdere groepen vertegenwoordigt, bijvoorbeeld richting fondsgevers. REMODA vervult tevens een functie bij de verkoop van honing en bijenwas.

Alle bijtjes helpen
met een donatie naar
NL41 RABO 0328 2695 30
t.n.v. BeeSupport, Amsterdam

of direct via onze QR-code: