Uganda

Oeganda, de Parel van Afrika, een land in Oost-Afrika, op de evenaar. Officieel de Republic of Uganda, sinds 9 oktober 1962 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. Uganda is een van de zes landen in de East African Community, naast Burundi, Kenya, Rwanda, South Sudan en Tanzania. Het is een vruchtbaar land met tropisch regenwoud, bossen, moerassen en savannes, grenzend aan Soedan, Kenia, Tanzania, Rwanda, Congo. Laatste 25 jaar is de bebossing gehalveerd en is landbouwgrond en bebouwing toegenomen.

De bron van de Witte Nijl zou bij Jinja liggen, zo’n 70 kilometer ten oosten van de hoofdstad Kampala, aan de noordzijde van het Vicoriameer. Er zijn 77 districten, in vier geografische regio’s. Er zijn ook nog vier a vijf koninkrijken, die niet het hele land beslaan. De regio zijn onderverdeeld in subdistricten, municipalities/counties, sub-counties, parisches en dorpen (villages). Taal: Swahili, Luganda, Engels. Belangrijkste toeristische trekpleisters zijn de wildparken. Olie, gas en mineralen zijn belangrijke bronnen van economische activiteit, echter slechts bereikbaar voor de 'happy few'.

Er leven zo'n 43-46 miljoen mensen, waarvan 30-40 % onder de armoedegrens. Er is analfabetisme, het geboortecijfer is hoog. Rond de 80% van de bevolking is onder de 30 jaar oud. Naar verwachting gaat de groei van de beroepsbevolking komende decennia zo snel, dat lokale economieën de werknemers niet voldoende kunnen absorberen. Werkloosheid zal naast andere problemen veel onrust veroorzaken. Naar schatting 80% van de bevolking is werkzaam in de agrarische sector, grotendeels op kleinschalige gemengde boerenbedrijven kleiner dan 5 hectare (5x100x100m2).

BeeSupport is met het project REMODA vanaf 2008 in Uganda. In 2020 startte het project TEBO. Er is een Ugandan Community in the Netherlands en BeeSupport participeert in Platform Oeganda.

kaart Uganda

Alle bijtjes helpen
met een donatie naar
NL41 RABO 0328 2695 30
t.n.v. BeeSupport, Amsterdam

of direct via onze QR-code: